Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Interviu cu d-na prof. de informatica Nicoleta Florescu


2076
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Ce pasiuni ati avut cand erati copil si ce materie v-a placut cel mai mult in scoala generala ?
Cand eram copil, jucam baschet. Imi placea foarte mult sa joc baschet ... Iar pasiunile din scoala generala : matematica.

De ce v-ati ales aceasta meserie ?
Pentru ca mi-a placut informatica. Am invatat la liceul de informatica, era singurul pe atunci, si apoi am urmat aceasta cariera: m-am dus la facultatea de cibernetica si informatica. Si chiar este o pasiune.

Credeti  ca materia predata de dumneavoastra  ne va ajuta cand vom fi mari ? In ce fel ?
Da, cred ca o sa va ajute pentru ca stiinta si totul evolueaza foarte repede. In prezent cred ca sunt foarte putine domenii unde lipseste calculatorul. Informatia, in special, este foarte importanta si, dupa cum stii, acum toate se fac online, plati online, cumparaturi online, totul online!

O mare parte din ceea ce invatam la scoala (60-80%) se uita in urmatorii ani.. Ce parere aveti despre asta ?
Da, sunt de acord ca se uita, dar daca se repeta, iar elevii sunt interesati de o anumita disciplina sau de anumite informatii, cred ca le retin mult mai usor si nu le vor uita!

Scoala prin joaca sau joaca in scoala ? Cat de important este pentru copii sa fie fericiti ca vin la scoala si sa perceapa procesul academic ca o joaca placuta ?
Este foarte important,  chiar am constatat ca elevii invata mult mai repede atunci cand se joaca, deci, cum ai spus tu, SCOALA PRIN JOACA.

Ce metode noi sunt folosite azi in scolile din Romania fata de perioadele anterioare din invatamant?
I
n primul rand, nu mai este tabla cu creta. Sunt tablele  SMART, sunt videoproiectoarele, sunt   boxe cu difuzoare, unde poti sa pui diverse sunete. Sunt diverse filmulete. Sunt o gramada de materiale didactice digitale si cred ca asta chiar ii atrage pe copii. 

Este importanta impletirea informaticii cu metodele vechi de predare in scoli ?
Da, cred in impletirea informaticii cu metodele vechi, si eu cred in acea, cum am spune la ore, EASY CLASS , o folosire a claselor digitale ca metoda de predare si pentru teme. Deci informatica este foarte importanta si mi-as dori ca toti profesorii sa utilizeze aplicatii de clasa digitala in care elevii pot sa isi faca temele pentru acasa si , eventual, sa invete lectile din format digital... Cred ca ar fi mult mai interesant pt. elevi decat sa deschida o carte. 

Scoala, ca si concept,  a aparut din necesitatea de a transmite generatiilor viitoare descoperirile generatiilor din prezent.. Citim si invatam ce au descoperit stramosii nostri de-a lungul anilor si asta ne ajuta sa evoluam din punctul in care generatiile anterioare au ajuns deja... Credeti ca internetul , accesul facil la orice informatie, bazele de date uriase accesibile oricand, de oriunde , precum si programele software extrem de complexe  care realizeaza orice proiect vor modifica  procesul academic din prezent ? In ce fel ?
Da, cred  ca acesul la informatie al elevilor si, pana la urma al tuturor, este foarte important. Dupa cum se stie, cine are acces la informatii detine puterea. Bazele de date de care vorbeai sunt foarte importante, putem sa aflam informatia acum pe internet in orice domeniu si chiar incurajez aflarea informatiilor de catre copii si folosirea lor in proiecte si la toate disciplinele, nu numai la informatica.

Care sunt greutatile dvs. in relatiile cu elevii ?
Nu stiu daca am vreo greutate. Copiilor le place informatica, vin la ora cu placere si, din  cate am constatat eu, elevii sunt foarte activi, isi fac temele foarte bine si cred ca le place informatica. 

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?
E o idee foarte buna si ma bucur ca te ocupi tu de acest proiect. Sper sa ai mult succes si sa fie citita de toti elevii, mai ales ca daca au acces la internet, sigur o sa fie accesata online aceasta revista.