Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Interviu cu dl. prof. de sport Tibi Raicea


1777
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Ce pasiuni ati avut cand erati copil si ce materie v-a placut cel mai mult in scoala generala ?
Pasiunile mele au fost foarte multe, dar, printre cele mai importante as putea mentiona ca de mic copil mi-a placut sa ma joc fotbal, tenis de masa, inot, baschet, dupa care au urmat darts, billiard, bowling si multe altele. Materia preferata pot sa spun ca a fost romana, avand in vedere ca mama a fost profesoara de romana, si ar mai fi fost si biologia si geografia.

De ce v-ati ales aceasta meserie ?
Mi-am ales aceasta meserie pentru ca imi place foarte mult sa lucrez cu copiii, sunt o persoana foarte energica si pozitiva si pentru este o meserie care nu este plictisitoare si tot timpul poti face lucruri noi si foarte multe activitati cu copiii.

De ce trebuie sa faca sport/miscare un copil ?
Pentru un copil este foarte important sa faca miscare din foarte multe motive: pentru o viata sanatoasa, pentru a invata sa lucreze in echipa, pentru a invata sa faca miscare corect, pentru a putea sa desfasoare activitati in timpul liber si sa faca o gramada de hobby-uri si pentru a putea petrece timp in aer liber cat mai mult! 

Copiii de azi vin la scoala, stau in banci 6-8 ore pe zi , apoi merg acasa si lucreaza sau se joaca  pe calculatoare inca 5-6 ore.. Practic, miscarea si sportul se fac de cele mai multe ori in “pauzele” din viata lor... Tehnologizarea agresiva,  informatizarea vietii noastre si goana dupa rezultate academice de excelenta elimina treptat nevoia de miscare.. Ce trebuie schimbat pentru a imbina sanatatea , sportul si realizarile academice ?
Recunosc, in prezent copiii fac mai putina miscare fata de cum faceau inainte, cel putin pe vremea mea, cand ne petreceam weekendurile  de dimineata, pana seara, pe terenurile de sport, jucand fotbal, baschet, tenis de masa sau alte activitati sportive. In ziua de astazi este foarte greu ca un copil sa petreaca aceleasi ore afara. Dar putem combina acest program, in asa fel incat sa  petreaca o parte buna din zi si afara, facand activitati sportive, cu ajutorul parintilor. Pentru asta trebuie sa se implice parintii mai mult si sa gaseasca pentru fiecare copil un sport sau o activitate care ii place ca sa il motiveze sa iasa si afara. 

Ce exercitii ne sfatuiti sa facem zilnic ?
Este foarte important ca in fiecare dimineata sa facem un complex de exercitii pentru a avea o zi cat mai energica si sa ne simtim mai bine. Nu trebuie neaparat sa ne fortam, sa ne obosim, dar este bine totusi sa facem cate 2-3 exercitii  pentru fiecare grupa musculara si veti vedea ca energia voastra va fi alta, in ziua respectiva, la orice materie si la orice activitate scolara sau sportiva veti face.

La ce competitii sportive participa elevii de la OGIS ?
Elevii scolii OGIS participa la foarte multe competiitii sportive, atat in scoala noastra cat si inafara scolii. Scoala noastra organizeaza de mai multe ori pe an OGIS SPORTS DAY (http://www.revistaclasei.ro/ro/noutate/25-mai-sports-day-in-ogis-47 ). Pe langa acestea,  mai avem cupe de baschet, de fotbal, de atletism si multe altele.

Cum sprijina si incurajeaza scoala rezultatele sportive de performanta ale elevilor ?
Scoala investeste foarte mult in aceste activitati sportive. In fiecare an, dispunem de o baza materiala foarte larga, cumparam foarte multe materiale ca mingi, coarde, elastice si multe altele, pentru a oferi copiilor mai multe posibilitati de a practica mai multe sporturi si bineinteles ca sunt incurajati si stimulati de fiecare data prin diferite metode: concursuri, medalii, cupe, diplome si excursii.

Care sunt greutatile dvs. in relatiile cu elevii ?
Greutati foarte mari, nu pot sa spun ca am, pentru ca majoritatea copiilor in aceasta scoala iubesc sportul  si vin cu placere la acesta ora de educatie fizica. Sunt, totusi, anumite clase, unde sunt impartite parerile pentru anumite activitati si unii isi doresc , de exemplu, dodgeball, fotbal sau baschet, iar ceilalti alte jocuri sportive sau activitati, ceea ce  face dificil sa impaci toata lumea in aceeasi ora de sport. Dar cunoscand  foarte bine copiii si lucrand de foarte mult timp in aceasta  institutie, reusesc sa rezolv aceste probleme ca sa fie bine pentru toti.

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?
Este o initiativa foarte buna, de care ma bucur foarte mult ca a venit, putin cam tarziu, trebuie sa vina mai devreme, dar niciodata nu e prea tarziu :), si este bine ca in aceasta revista online putem afla atat parerile elevilor, cat si ale profesorilor astfel incat sa putem sti pe viitor cum sa procedam in diverse situatii.