Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Interviu cu dna prof. de limba romana Vali Paraschiv


1446
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Ce pasiuni ati avut cand erati copil si ce materie v-a placut cel mai mult in scoala generala ?
Pasiunea mea cand eram copil era cititul, iar materia preferata a fost limba romana.

De ce v-ati ales aceasta meserie ?
Mi-am ales aceasta meserie pentru ca mi s-a parut mie ca la ea ma descurc cel mai bine si pentru ca imi place. Daca faci ce iti place consider ca totul este usor si vine de la sine.

Va place sa lucrati zilnic cu copiii ? De ce ?
Absolut ! Imi place sa lucrez zilnic cu copiii, traiesc pentru ei.. traiesc prin ei..
De ce? Pentru ca ma face sa ma simt tot timpul conectata la tot ce se intampla in jurul nostru , la tot ce inseamna veselie si atmosfera mai calda, inocenta…

Credeti  ca invatatura  ne va ajuta cand vom fi mari ? In ce fel ?
Intotdeauna invatatura ne va ajuta ! Ne va ajuta pe noi, ca oameni, sa ne formam,  sa intelegem ce se intampla in jurul nostru, sa reusim sa legam relatii cu alti oameni .. Invatatura ne desavarseste ! Fara ea nu se poate !

Anul acesta sunteti diriginta clasei noastre , a V-a A. Care sunt diferentele majore intre ciclul primar si cel gimnazial ? La ce dificultati sa ne asteptam la trecerea in clasa a V-a ?
Sunt diriginta clasei a V-a A si sunt foarte fericita sa ma aflu in aceasta ipostaza.. mi-am dorit si intotdeauna spun ca doresc sa am clasa la dirigentie pentru ca este bine sa iti formezi copiii asa cum ii doresti, dupa profilul tau.
Diferenta dintre primar si gimnaziu este una majora , important este ca noi, ca si dascali, ca si diriginti, sa ii facem pe copii sa nu simta tranzitia asta foarte greu. Ei cresc, este o alta varsta, o alta etapa din viata lor, vorbim deja de preadolescenta , de modificari fizice, psihice, de dificultati in toate disciplinele dar cred ca , cu rabdare si cu maturitate, le vom trece cu bine pe toate.

Care sunt diferentele in sistemul de notare si evaluare a elevilor intre clasa a IV-a si a V-a ?
Diferentele de notare nu sunt foarte mari, pentru ca noi am incercat sa ii obisnuim pe copii inca de la ciclul primar ca, pe langa acele calificative, sa aiba si notarea cu puncte. Nu cred ca sunt diferente foarte mari si cred ca toata lumea incearca sa fie obiectiva. Chiar daca dai calificative sau note toata lumea vrea sa fie corecta cu elevii pe care ii are…

La OGIS dumneavoastra predati limba romana.   Ce metode noi sunt folosite azi in scolile din Romania fata de perioadele anterioare din invatamant?
Metodele noi folosite la disciplina Limba Romana sunt numeroase. Sunt foarte multe metode interactive. Folosim foarte si eu aplic Brain Stormingul , adica furtuna de idei, si intotdeauna lansez intrebari catre elevii mei de la care vreau cat mai multe raspunsuri si mereu incerc sa imi fac timp sa ii ascult pe toti pentru ca asa se nasc cele mai bune raspunsuri. Mai sunt metode precum: Palariile ganditoare, Turul galeriei, .. etc.. sunt foarte multe metode noi si mediul virtual ne da acces la toate.

O mare parte din ceea ce invatam la scoala  se uita in urmatorii ani.. Ce parere aveti despre asta ?
Probabil este adevarat, dar ideea este ca nu uitam cum sa ne comportam si asta mi se pare esential. Nu o sa uitam niciodata daca invatam la scoala sa vorbim  si sa scriem corect, cred ca asta nu se uita niciodata iar asta, daca ma refer la materia mea , mi se pare important.. Poate se uit intre ce ani a trait Caragiale, dar nu o sa uit niciodata sa scriu cu cratima, sa vorbesc corect, iar asta este important indiferent de ce voi dori sa devin in viitor…

Scoala prin joaca sau joaca in scoala ? Cat de important este pentru copii sa fie fericiti ca vin la scoala si sa perceapa procesul academic ca o joaca placuta ?
Si scoala prin joaca si joaca in scoala ! Ambele sunt importante , este bine sa le imbinam , este bine sa ne jucam atunci cand o lectie ne permite , sa transmitem informatia prin joc este esential. Insa, sunt si stuatii cand trebuie sa lasam jocul deoparte si sa fim putin seriosi, sa fim fermi, dar consider ca este important sa ii atragem pe elevi si daca putem sa facem asta prin joaca este foarte bine ! Legat de joaca la scoala consider ca orice moment de respiro pentru copii, pauzele, in principiu trebuie petrecute prin joaca.

In ce fel sustineti si incurajati performanta elevilor la limba romana ? Cum este structurata pregatirea elevilor in OGIS pentru a obtine performanta la olimipadele si concursurile scolare de limba romana ?
Sunt de acord cu elevii care vor sa faca performanta, sunt incantata si apreciez elevii care vor sa faca performanta. Daca sunt elevi care sunt aplecati spre limba romana ii incurajez si pot lucra separat cu ei , ma ofer sa fac lucrul acesta, le recomand ce sa citeasca .. Sustin performanta si alaturi de elevi depun si eu efort in pregatirea lor !

La trecerea in ciclul gimnazial apare o noua intrebare pentru noi, elevii: uman sau real ? Ce parere aveti ? Cum sa decida un elev daca sa performeze in domeniul stiintelor exacte (matematica, fizica, chimie, informatica , etc…) sau in domeniul stiintelor umane (limba romana, limbi straine, istorie , geografie , arta , etc…) ? 
Este o intrebare pe care cu totii ne-am adresat-o la un moment dat.. este randul copiilor de acum sa si-o adreseze. In clasa a V-a este un pic devreme sa ne gandim la asta. Le explicam si colegilor vostri mai devreme ca suntem in clasa a V-a in invatamantul obligatoriu si general si trebuie sa stim cate putin din toate, trebuie sa ne formam o cultura generala (acele informatii de bun simt pe care sa le stim din toate materiile). Probabil ca in clasa a VIII-a deja ne formam un drum si putem sa decidem cu maturitatea de la acea varsta catre ce domeniu sa mergem: daca ne place matematica vom alege un domeniu real.

Este de ajuns pentru un elev sa asimileze materiile predate la scoala ? cat de importanta este pregatirea suplimentara acasa pentru performantele unui elev ?
Consider ca la varsta aceasta , in clasa a V-a, este suficient ce se face la scoala. Bineinteles ca si munca de acasa si studiul individual sunt binevenite.

Care sunt greutatile dvs. in relatiile cu elevii ?
Merg pe principiul ca orice se poate rezolva.. nu cred ca am greutati de vreun fel.

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?
Salut orice initiativa venita din partea copiilor , mai ales initiative de acest gen care au mare legatura si cu domeniul meu