Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Interviu cu doamna profesoara Adriana Dumitru


1655
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Ce pasiuni ati avut cand erati copil si ce materie v-a placut cel mai mult in scoala generala ?
Ei bine, Sasha, pasiunile pe care le-am avut in copilarie cred ca s-au pastrat si astazi: inca imi place sa pictez, bineinteles la alt nivel,  iar daca in copilarie imi placea sa croiesc haine pentru papusi, astazi imi  croiesc haine pentru mine.  De asemenea, cred ca cel mai mult in scoala generala mi-a placut limba romana. Orele de limba romana mi s-au parut intotdeauna superbe! :)

De ce v-ati ales aceasta meserie ?
Aceasta meserie, de ce? Cred ca intrebarea care mi se potriveste in momentul de fata este “cand” mi-am ales aceasta meserie si o sa iti explic imediat de ce. Ei bine, la varsta de 14 ani, am cunoscut o doamna profesor de limba romana care a fost asa, ca “o gura de aer prospat” pentru elevii din acea perioada, a fost o sursa de inspiratie si dansa m-a indrumat sa aleg un profil pedagogic pentru liceu. Ei bine, profilul pedagogic presupune sa inveti sa inveti copiii! :) Astfel am ajuns cadru didactic. Din liceu am indragit copiii si m-am hotarat sa continui cu aceasta meserie .

Va place sa lucrati zilnic cu copiii ? De ce ?
Bineinteles ca imi place sa lucrez cu copiii! Copiii sunt haiosi si au foarte multa energie pozitiva, energie pe care ne-o transmit si noua, cadrelor didactice. Si de asemenea, seara, atunci cand ajung acasa, imi place sa cred ca nu doar eu am transmis din cunostintele mele elevilor, ci si sa cred ca ei m-au invatat pe mine anumite aspecte... si chiar am avut multe de invatat de la voi.

Credeti  ca invatatura  ne va ajuta cand vom fi mari ? In ce fel ?
Bineinteles ca va va ajuta in viitor. Ei bine, la aceasta varsta, la scoala, se pun bazele invatarii. In felul acesta, ni se largeste orizontul cunoasterii, descoperim mai multe domenii, domenii  dintre care vom alege unul pentru maturitate, domeniul in care vom lucra.Deci presupun ca intr-adevar ne ajuta in viitor.

O
mare parte din ceea ce invatam la scoala  (60-80%) se uita in urmatorii ani.. Ce parere aveti despre asta ?
Nu cunosc cu exactitate acest studiu, sau rezultatele acestui studiu, insa intr-adevar, sunt informatii care se uita pe parcurs, eu pot sa iti confirm acest aspect, insa cred ca scoala sau scopul scolii nu este acela de a transmite informatii si atat,este acela de a forma elevii si din punct de vedere moral. Elevii, prin intermediul scolii, reusesc sa isi insuseasca anumite valori, valori pe care la randul lor le pot transmite celor din jur.  Ne formeaza ca indivizi in societate. Deci, intr-adevar, nu stiu cat la suta din informatii se pierde pe parcursul vietii, insa niste deprinderi si niste valori ni le-am insusit pe perioada scolara.

Scoala prin joaca sau joaca in scoala ? Cat de important este pentru copii sa fie fericiti ca vin la scoala si sa perceapa procesul academic ca o joaca placuta ?
Aceasta este cea mai buna intrebare ! :) Cred ca ambele, dar aplicate diferit in diferite etape ale vietii de scolar. Intr-adevar, la gradinita si in clasele mici este foarte important sa  existe jocuri. Jocul este cel ce determina copiii sa vina la scoala cu placere. Sa nu perceapa munca, invatatura ca o corvoada. Insa, intr-adevar mai tarziu, vei vedea si tu ca deja lucrurile devin deja mai serioasa, si atunci intr-adevar joaca  va fi pe locul II. Insa ambele sunt foarte importante in viata unui scolar! Si este important sa venim la scoala fericiti si dornici sa invatam.

Ce metode noi sunt folosite azi in scolile din Romania fata de perioadele anterioare din invatamant?
Dincolo de metode, cred ca trebuie sa discutam putin si despre mijloacele de invatare... Intr-adevar, in invatamantul traditional, in trecut, se punea accentul pe invatarea individuala. Copilul invata doar pentru el, si atat. Astazi, ca metode noi, se aplica: lucrul in echipa, lucruri in pereche, metoda BRAIN-STORMINGULUI, a cubului, a ciorchinelui, se lucreaza mult pe proiecte, astfel incat copilul/elevul reuseste sa  treaca prin diverse soiuri de invatare. Poate sa isi aleaga, bineinteles, intr-un final, propria maniera de a invata, cel mai bun stil care i se potriveste... Iar ca mijloc, aici avem, fata de anii precedent, avem toate mijloacele tehnice, avem calculatorul, care presupune si folosirea si utilizarea internetului, avem smart-boardul si …reportofonul, unul dintre mijloace, avem video-proiectorul...acestea toate vin in ajutorul invatarii traditionale... Cumva, invatarea traditionala si cea moderna se impletesc, in momentul de fata.

Este importanta impletirea informaticii cu metodele vechi de predare in scoli ?
Da, deja am raspuns la aceasta intrebare. Da, este foarte importanta. :)

Ce parere aveti despre obtinerea de informatii de catre elevi,  prin intermediul internetului, de exemplu ? De ce carti, tabla si creta si nu tastatura si monitor ?
Sunt de acord, si incurajez obtinerea de informatii de catre elevi, si  prin intermediul internetului, deoarece este o sursa inepuizabila  de informatii si foarte, foarte rapida, este usor accesibila si toti copiii din zilele de astazi au acces la internet. Insa, bineinteles, cred ca trebuie sa fim foarte, foarte atenti la ce informatii selectam. Sursa trebuie sa fie una sigura. Deci trebuie sa fim atenti la sursa de informatie. De ce carti, tabla si creta si nu tastatura si monitor? In momentul de fata invatamantul din Romania nu a ajuns la acest nivel, bininteles acestea sunt impletite, folosim si cartile, si tabla, si creta, dar si calculatorul in efectuarea sarcinilor scolare. Noi la clasa am tot aplicat: am facut diverse proiecte, prezentari POWERPOINT, binenteles ca este foarte important sa utilizam aceasta metoda si aceste mijloace, pentru ca sunt cele care ne vor pregati pentru viitor. Orice job din viitor ne cere sa stim sa utilizam calculatorul, sa stim sa utilizam internetul …. Si “De ce carti, tabla si creta”: mi se pare un mod personal de a invata. Scrisul este cel care ne face unici, fiecare individ are un scris unic si cumva ne individualizeaza.

Care sunt greutatile dvs. in relatiile cu elevii ?
Ei bine, nu pot sa le numesc neaparat niste greutati...Sunt, intr-adevar niste piedici cu care se confrunta uneori toti profesorii, nu doar eu la clasa noastra...este ideea de diferenta de mentalitate. Noi suntem adulti, gandim lucrurile intr-o anumita perspectiva, iar voi ca elevi, la o varsta frageda, ganditi altfel. Dar important este sa trecem peste acest impas, si sa gasim un canal comun de a comunica. Si noi cred ca o facem cu succes la clasa.

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?
Este o initiativa grozava, este un mijloc de a apropia elevii, un mijloc de a face un schimb usor de informatii, un schimb rapid de informatii, ne punem la punct cu tot ce se intampla in mediul in care voi invatati iar noi, cadrele didactice lucram si invatam alaturi de voi :), si este o opurtunitate de a apropia elevii, si a gasi un mijloc de comunicare comun si consider ca orice scoala din Romania ar trebui sa aiba o astfel de revista.