Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

LICA-LICA Pustiulica (cum dai viata unei povesti)


4391
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

*articol original scris in clasa a II-a :) 

   LICA-LICA PUSTIULICA sau “cum sa dai viata povestilor din copilarie”

   Cand eram mic… da am fost mai mic de atat :) … adormeam cu povestile spuse de tati despre Lica-Lica Pustiulica, un baiat viteaz care se lupta cu tot soiul de vrajitoare, monstri , si alte creaturi de poveste. In fiecare seara, sub “bagheta magica” a lui tati, Lica-Lica Pustiulica facea alte fapte bune si primea obiecte fermecate pe care le strangea in geanta lui si care il ajutau sa invinga personajele negative din poveste.
   Eram fascinat de povestile cu Lica-Lica, dar pe masura ce cresteam imi doream sa il vad , sa stiu cum arata exact toate personajele din poveste.. Sa “aud” povestile nu imi era de ajuns…
   Cand am vazut prima revista de “comics” , benzi desenate, am stiut ce trebuie sa fac pentru a-i da viata lui Lica-Lica Pustiulica, dar oare cum se poate face o revista de benzi desenate ? Oare este greu sa desenezi , sa paginezi , sa faci un scenariu si sa creezi o carte de benzi desenate ? Hei , dar stiu de la tati o vorba: “Daca e facut de om, pot si eu…”.. si eu sunt un om… mai mic, deci pot si eu !

Primul PAS: Gaseste un program software de COMICS:
  Am deschis laptopul pe care tati m-a invatat Word si Corel Draw inca din clasa I si am cautat pe Google. Am gasit programe de reviste “comics” si , dupa ce m-am sfatuit cu tati , am ales unul dintre ele : COMICS CREATOR.

Al 2-lea PAS: Scrie povestea pe care doresti sa o transpui in revista de benzi desenate:
  Aici a fost cel mai usor ! Am auzit sute de povesti c
u Lica-Lica Pustiulica si am creat imediat in Word o poveste originala , cu personajele stiute si indragite de mine de ani buni. 


Al 3-lea PAS: Scrie scenariul pentru fiecare scena din COMICS:
  Scenariul ? Ce este asta “scenariu”, tati ? “Un fel de impartire a povestii , pe capitole sau scene.. asa cum vrei tu sa apara efectiv in paginile revistei…” Asa ca am impartit povestea pe scene si capitole. Pentru partile importante sau distractive din scenariu am alocat mai multe scene in paginile revistei.  

Al 4-lea PAS: Identifica si creeaza personajele:
  Revista nu trebuie sa aiba multe personaje ca sa nu fie obositor sa urmaresti firul povestii !Personajul pozitiv va fi , evident, Lica-Lica, dar mai apar si alte personaje pozitive secundare: mama lui Lica-Lica , zana , iepurasul , etc… La personaje negative am ales : vrajitoarele surori (de argint,de metal si neagra) si armatele lor de monstri: paianjeni , monstrul-gheara si liliecii… Imi placeau mult aceste personaje negative in clasa I (atunci am facut prima revista “Lica-Lica Pustiulica si cele trei vrajitoare“). Acum , in a 2-a revista , am creat personaje de “Halloween” (“Lica-Lica si Regele Halloween”) .

  

OK ! Am stabilit personajele si acum trebuie sa le dau viata in Corel Draw, Photo Paint si Clip Studio Paint. Stiam deja sa folosesc Corel Draw si Photo Paint, dar nu stiam nimic despre Clip Studio Paint ! Tati m-a ajutat si impreuna am schitat cateva personaje negative.. apoi le-am prelucrat eu in Corel Draw unde am creat imaginile necesare pentru revista (PNG, ca sa nu aiba fundal alb). Am creat si vrajitoarele apoi am testat CLIP STUDIO PAINT care este super ! Aici pot roti si misca personajele in orice pozitie si pot apoi sa fac imagini din pozitia aleasa.
  Cu scenariul in fata, am creat pozitii si personaje pentru fiecare scena si le-am salvat ordonat intr-un folder. Tati m-a invatat cum sa scot fundalul alb din aceste personaje..

Al 5-lea PAS: Revista “COMICS”:
  Am povestea, am scenariul , am stabilit personajele si am creat pozitiile personajelor pentru fiecare scena … Ce mai trebuie facut ? Aaaa.. Revista… da.. :).
  COMIC CREATOR este exceptional si te ajuta foarte mult !
  :: Creezi pagina si scenele din pagina…
  :: Selectezi un fundal sau faci unul singur…
  :: Adaugi personajele din acea scena si le pozitionezi…
  :: Adaugi personajele secundare (plante, animale, pasari, bolovani, etc…)…
  :: Adaugi efecte speciale (trasnete, vraji, lumini, etc…)…
  :: Adaugi “bulele” de text si scrii textul fiecarui personaj..

  Si GATA ! Revista este terminata… Il rog pe tati sa imi listeze la birou revista si apoi ma invata cum sa o prind in sina si am terminat !

  
Ultimul PAS: Sa fie si distractiva revista !
  Da ! Am adaugat si jocuri pentru copii la finalul revistei , cu personaje din revista. Asa am vazut in revistele de “comics” si pare interesant.. Un labirint, un personaj din puncte si alte teste si jocuri ca sa fie distractiva revista !

Cat dureaza sa inveti aceste programe si sa faci o revista ? 
  Din ce in ce mai putin... Prima revista, pentru ca eram mai mic (clasa I), erau programe noi si totul mi se parea greu… a durat aproape 1 luna de zile. A 2-a revista nu a durat mai mult de 4-5 zile (hmm.. poate m-am grabit un pic… cred ca puteam lucra mai mult la detalii..).

Asta e tot ?
  Nu.. Pentru ca imi place foarte mult sa lucrez pe calculator , am fost la cursuri de programare roboti in vacanta si am reusit sa invat lucruri extraordinare acolo. Am creat primul robot adevarat pe care il programez conectandu-l la USB la laptop si apoi ruleaza independent programul. Am invatat limbajul de programare SCRATCH si MBLOCK si am reusit sa fac primul JOC SOFTWARE cu personajele din Lica-Lica Pustiulica si chiar sa conectez mai multe fructe la USB, cu cabluri,  si sa cant la fructe ca la pian ! Este fascinanta lumea calculatoarelor (tati zice ca se numeste lumea “IT” :) ).


  
O zi este o zi castigata daca am facut ceva pentru mine (sport), ceva pentru minte (sa invat mereu ceva nou) si daca m-am distrat ! Si azi este o zi super ! :)

redactor: Sasha Vovcenco

clasa a IV-a R
OGIS-Campus Pipera