Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Nu subestimati coronavirusul SARS-COV 2


3139
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Ce este CoVID-19 si cum putem lupta eficient impotriva lui ?
(selectie de articole si informatii din mediul virtual)

  Nu subestimati forta unui virus inca nedescifrat !

  Raspandirea virusului SARS CoV-2 nu trebuie tratata cu indiferenta sau  
superficialitate! Luati toate masurile posibile ca sa preveniti infectarea
celor din jur sau a voastra! Acest virus este inca in cercetare, deocamdata
nu exista antidot si exista sanse reale de a se transforma in pandemie
globala!

 

1. Ce este Corona Virus?

  Definitie: Coronavirusurile sau coronavirinele (Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae), abreviat CoV, este o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm, având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi (24 nm), pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară (de unde și denumirea de coronavirusuri). Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

(Poza de mai sus este o ilustrare a virusului)

  Definitie: Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS). Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om.

  Info: La sfârșitul lui decembrie 2019, a fost descoperit un nou coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV2) în Wuhan, China, care provoacă o pneumonie severă cu mortalitate ridicată. Bolile oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri sunt numite coronaviroze. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală. Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic.


2. Trebuie sa purtam masti respiratorii, trase atat peste gura cat si peste nas, atunci cand suntem bolnavi sau stam langa oameni bolnavi!

!!!Atentie.. filtrele/mastile respiratorii trebuie sa fie cel putin standard FFP3, care filtreaza 99,9% dintre virusi si bacterii!!!

Exemple de masti eficiente:

Semimasca cu supapa FFP3 3M 8833:

 

Masca 3M 9332+ GEN3 AURA FFP3 NR D: 

Masti antigripale chirurgicale Cranberry Carbon 4-PLY:

sau

puteti  combina mastile chirurgicale normale cu mastile antipoluare cu filtru FFP3:


3. Cum reutilizam mastile respiratorii ?

  In mod normal filtrele folosite o data trebuie aruncate si schimbate, la fel si cu mastile de tip chirurgical.. dar asta inseamna sa avem un stoc imens de astfel de masti…

  O solutie ingenioasa sunt sterilizatoarele UV folosite in cosmetica ! Acestea inlatura 99,9% dintre bacterii si virusi in 15-30 minute de expunere la razele UV.

  Arata ca un sertar, se introduc in ele mastile folosite cu fata din exterior inspre lampa si se sterilizeaza conform instructiunilor aparatului.

(in imaginea de mas sus, este un exemplu de sterilizator)

 

4. Cum ne protejam prin igiena corespunzatoare ?

  Atat in scoala cat si acasa trebuie sa ne spalam pe maini si pe fata cu gel antibacterian imediat ce intram din alt mediu inauntru.

  De exemplu, cand venim de la clasa la masa, ne spalam bine cu gel antibacterian. La fel cand venim de la joaca in clasa, cand intram in casa de afara, dup ace atingem bancnote sau monede, etc…

  Nu ne atingem cu mainile fata/gura sau ochii decat daca suntem igienizati cu gel antibacterian inainte

  Nu mergem in locuri aglomerate daca nu este absolut necesar (spectacole, mall, circ, parc, etc…). Evitati locurile publice cat de mult puteti!5.Ce alte masuri ar fi binevenite pt a combate infectiile cu coronavirus?

  Puteti sa sterilizati aerul si camera in care dormiti, cu lampi UV cu stativ portabil.. Avantajul este ca le puteti muta din camera in camera daca doriti…

  Intr-o jumatate de ora toti virusii si bacteriile din camera copilului sau de unde este necesar sunt eliminati.

  Ex: Lampa bactericida UV 30W, cu stativ metallic

 (In imaginea de mai sus este un exemplu de lampa UV pentru sterilizarea camerei, hainelor, aerului, etc…)