Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Sensei Amatto Zaharia, presedintele F.R. Kempo


2863
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

INTERVIU

 

Sensei  Amatto Zaharia

Presedintele si fondatorul
Federatiei Romane de KEMPO/ ARTE MARTIALE MIXTE



Ce sport practicati si ce grad aveti in acest sport ?
Practic Arte Martiale Mixte – KEMPO – si am centura neagra 8 Dan, gradatie acordata de Federatia Internationala de Kempo in anul 2019, cu ocazia Campionatelor Mondiale organizate in Guadalajara, Spania.

Stiu ca ati creat , cu multa ambitie si lupta, Federatia Romana de Kempo , federatie acreditata si recunoscuta oficial de Ministerul Sportului din Romania. Cat de greu v-a fost sa realizati acest obiectiv ?
Intotdeauna cand infiintezi, cand organizezi ceva, cand faci o munca de pionierat indiferent de domeniu, este foarte greu. Am introdus Artele Martiale Mixte - Kempo- in Romania la inceputul anilor ’90. La inceput Kempo a functionat ca un departament in cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale, dupa care, ulterior, in anul 2009, am infiintat Federatia Romana de Kempo. Intotdeauna este foarte dificil atunci cand incepi ceva nou, atunci cand deschizi drumuri noi si faci o munca de pionierat intr-un domeniu dar, cand ai o echipa foarte buna, foarte puternica langa tine, lucrurile pot sa functioneze mai bine. Iar in cazul nostru asa a fost.

Ati fost primit usor in randul federatiilor  de arte martiale existente sau ati intampinat greutati?
Este evident ca intotdeauna intampini o anumita reticenta, mai ales atunci cand vrei sa infiintezi ceva nou si esti perceput ca o potentiala “concurenta”. Avantajul meu a fost insa ca eu proveneam din randurile lor, din zona artelor martiale, deoarece activez in acest domeniu din anul 1978, si ma cunoastem foarte bine cu toata lumea. Mai mult decat atat, sunt si membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale, pe care am infiintat-o la inceputul anului 1990 impreuna cu cativa colegi, ceea ce a facut ca lucrurile sa se desfasoare ceva mai amical. Problema a fost atunci cand departamentul Kempo  s-a despartit de Federatia Romana de Arte Martiale si am infiintat Federatia Romana de Kempo, o federatie sportiva nationala de sine statatoare, care venea deja ca o concurenta puternica. In acel moment lucrurile cumva s-au mai schimbat dar...am rezolvat si aceste asperitati. La ora asta Federatia Romana de Kempo este una dintre cele mai respectate federatii din domeniul artelor martiale din Romania, avem peste 5000 de sportivi legitimati in baza de date a Institutului National pt Cercetare in Sport (INCS) si chiar si din acest punct de vedere, pe langa rezultatele sportive, suntem pozitionati in topul clasamentului Ministerului Tineretului si Sportului

La ce structuri internationale este afiliata Federatia Romana de Kempo?
Personal, sunt unul dintre membrii fondatori al Federatiei Internationale de Kempo care a fost infiintata in perioada 1999-2000 dar, la ora asta, FR Kempo este membra la inca 3-4 Federatii Internationale. Spre exemplu, suntem recunoscuti de cea mai veche federatie olimpica de sporturi de lupta din lume, United World Wrestling, federatie prezenta la Jocurile Olimpice de peste 100 de ani. Deasemenea, suntem membrii ai International Mixed Martial Arts Federation, care este cea mai puternica federatie la nivel global in acest domeniu.

V-ati intors de curand din strainatate, de la un Campionat International de Kempo. Despre ce campionat este vorba si ce medalii ati obtinut la acest concurs ?
Am participat anul acesta la mai multe competitii  internationale. Am participat, spre exemplu, la Campionatele Mondiale de Kempo pe Echipe in Portugalia, la Campionatele Mondiale de Kempo individual in Spania, am participat la mai multe competitii internationale in Tunisia, India, Kazakhstan, Azerbaijan, Rusia, Statele Unite, Japonia, si am incheiat anul competitional cu Campionatele Europene tot in Portugalia. A fost un an foarte plin din punct de vedere al competitiilor sportive si ma bucur ca sportivii mei au reusit sa urce pe podiumul de premiere intotdeauna. Avem cu sportivii nostri rezultate foarte bune, rezultate care ne pozitioneaza in topul clasamentelor europene si mondiale.

Sa revenim la inceputuri....la ce varsta ati inceput sa practicati Kempo si la ce performante personale ati ajuns ?
Am inceput practicarea sporturilor de contact in 1978, cand aveam vreo la 12 ani. Deoarece pe vremea aceea Artele Martiale erau prohibite, am practicat sporturile de lupta permise in acea perioada, Box si Judo, dar totusi, “underground’, am practicat foarte multi ani si Karate. Boxul l-am practicat cu maestrii Gheorghe Fiat si Giju Nicolae iar Judo-ul cu Sensei Viorel Mihaila. In ceea ce priveste Karate-ul, primul meu instructor a fost Sensei Nelu Jumuga dupa care am continuat cu Sensei Radu Lucian pana la plecare acestuia in SUA. Artele Martiale Mixte, Kempo, au aparut ca denumire ceva mai tarziu la noi in tara. La inceputul anilor ‘90 am participat la mai multe competitii si stagii in Europa dupa care am fost invitat la un stagiu de pregatire de 3 luni in Japonia, unde am participat si am castigat si Cupa “Budokan Tokyo”. In Japonia fiind, am aflat ca acest sistem de lupta purta denumirea KEMPO si avea o istorie foarte bogata. Kempo este una dintre primele arte martiale atestate documentar in Asia in urma cu peste 1500 de ani iar ca sport competitional era practicat in Japonia de aproape 100 de ani sub denumirea de Nippon Kempo. Mie mi-a placut foarte mult acest sistem de lupta, Kempo, care mi se potrivea foarte bine, acesta fiind, daca pot sa spun asa, o imbinare de tehnici provenite din Box, Karate, Lupte si Judo. Kempo este asadar un sport de lupta mixt, in care se folosesc atat loviturile cu pumnii, cu coatele, cu picioarele si cu genunchii, aruncari, continuarea luptei la sol pentru imobilizarea adversarului. Majoritatea cunoscatorilor artelor martiale la nivel mondial considera Kempo ca fiind cel mai complex sport de lupta, provenit din arta martiala cu acelasi nume, asa cum am precizat anterior. O arta a luptei totale, complexa dar si foarte spectaculoasa.

De ce Kempo si nu alt sport ?
Avand in vedere faptul ca am practicat foarte multi ani, asa cum am mai spus, box, judo, karate...boxul asa cum stii si tu inseamna lovituri cu bratele, judo inseamna prize, aruncari, lupta la sol cu imobilizari dar fara lovituri, karate-ul inseamna lovituri cu mainile si cu picioarele....aceasta mixtura de tehnici mi  s-a potrivit foarte bine. Problema mea atunci cand eram de varsta ta era ca, desi invatam foarte bine, desi am luat Premiul I in fiecare an, din clasa I-a si pana in clasa VIII-a, nu am fost niciodata un copil docil, linistit. Atat in perioada scolii generale cat si a liceului...am avut parte, din pacate, de foarte multe conflicte...altercatii...atat in scoala cat si pe strada. De multe ori, faptul ca invatam foarte bine nu era chiar pe gustul unora dintre elevii certati cu scoala, repetenti, iar conflictele apareau imediat. Intotdeauna am fost foarte sigur pe mine, intotdeauna am avut o atitudine de invingator in orice situatie si, intuitiv, ma aparam cum puteam in ciuda diferentei de varsta sau de forta. Cu toate astea insa, era clar ca aveam nevoie de antrenamente specifice, de anumite tehnici de autoaparare care sa ma scoata cu mai multa eficienta din situatiile neplacute iar artele martiale mi-au oferit aceste abilitati si tehnici.

Se poate face performanta in Kempo  “dupa ore” ?
Este chiar indicat sa faci performanta in kempo sau in orice alt sport dupa orele de scoala deoarece pe primul loc trebuie sa fie scoala. La Kempo, atat in loturile de copii, juniori cat si in loturile de seniori, avem foarte multi sportivi care invata foarte bine la scoala, au note foarte bune, multi au terminat facultati importante, masterate si am avut chiar si 2 sportivi care au finalizat lucrarile de doctorat. Deci, intradevar, scoala este pe primul plan si de aceea este indicat sa practici dupa ore orice sport si, daca practici Kempo, cu atat mai bine.

Care sunt calitatile necesare practicarii Kempo-ului?
Singura calitate care iti trebuie este vointa. La inceput trebuie sa ai dorinta de a practica dar, mai apoi, vointa de a continua, de a perservera, de a performa, este calitatea predominanta. Poti sa ai talent din nastere dar daca nu ai vointa de a face antrenament zilnic, cu seriozitate,  talentul mai devreme sau mai tarziu nu te va duce pe prima treapta a podiumului. In schimb vointa, perseverenta, te vor duce, mai devreme sau mai tarziu, in pozitia de campion cu siguranta.

Ce este cel mai important pentru a face performanta in Kempo ? Talentul nativ sau antrenamentul sustinut ?
Am raspuns deja ceva mai devreme la o parte din aceasta intrebare dar o sa continui: vointa, perseverenta, antrenamentul sustinut, sunt cele care duc la marea performanta. Sunt foarte multi practicanti talentati si din cauza acestui talent seriozitatea la antrenamente este in plan secund. Atunci, bineinteles ca vin cei din spate si, avand vointa mult mai mare, lucrand foarte mult, fiind foarte tenace si perseverenti,  ii depasesc pe cei cu talent. Ideal ar fi sa ai si talent, dublat de vointa si perseverenta, dar nu intotdeauna ceea ce este ideal in teorie se intampla si in viata reala. Eu as spune ca mi-as dori la un practicant de arte martiale in primul rand sa aiba vointa si perseverenta. Talent, doar daca se poate. Daca nu... nu este necesar.

De la ce varsta recomandati copiilor sa inceapa practicarea Kempo-ului? Este un sport periculos pentru copii ?
Varsta ideala ar fi undeva intre 6-10 ani. Pana la acea varsta noi recomandam alte sporturi cum ar fi inotul sau gimnastica la modul general. Kempo nu este mai periculos decat alte sporturi. Bineinteles ca in orice activitate fizica, in orice domeniu, exista si o doza de risc, o doza de periculozitate dar pana la urma si daca mergi pe strada exista riscul de a-ti cadea un turture de gheata in cap. Asa ca, in viata de zi cu zi, peste tot exista riscuri deci ele exista si in sport. In Kempo riscul este minim deoarece copiii au echipamente de protectie, au casti care ii protejeaza foarte bine in zona capului, au pieptare  care ii protejeaza in zona corpului, au manusi, tibiere ceea ce il face sa fie un sport destul de sigur.

Cine este practicantul de arte martiale preferat ? De ce ?
Sunt foarte multi practicanti de arte martiale care imi plac dar in acest interviu l-as da exemplu pe Benny Urquidez. Este un adevarat luptator, un adevarat maestru in artele martiale, care provine din marea familie a Kempo-ului mondial. Are o poveste de viata foarte frumoasa, provine dintr-o familie saraca, cu foarte multi copii, o familie foarte modesta. Mie imi plac foarte mult aceste povesti ale luptatorilor care provin din familii sarace, din familii modeste si care prin foarte multa munca, foarte multa perseverenta ajung sa performeze in domeniile lor. Benny  Urquidez provine dintr-o familie saraca, cu multi frati, toti fratii si surorile lui fiind campioni de arte martiale, antrenori sau instructori de nivel international. Sensei Urquidez  este celebru mai ales prin faptul ca 25 de ani cat a concurat nu l-a invins nimeni dar si pentru scenele de lupta doesebite, din mai multe filme de actiune in care a jucat. Este un exemplu, o adevarata lectie de viata pentru noi toti.

Ce sfaturi ne puteti da noua, elevilor de la OGIS, privitor la practicarea unui sport?
Stiu ca parintii de multe ori nici timpul si nici resursele financiare necesare pentru a-i duce pe copii la toate activitatile scolare. Dar, din pacate, practicarea unui sport de lupta, a unei arte martiale, nu mai este moft ci..un “must”. Este ceva mai mult decat necesar pentru siguranta copiilor si nu numai. Traim intr-o jungla urbana, societatea este din ce in ce mai periculoasa pentru cei care fac parte din aceasta societate, si din acest punct de vedere fiecare copil ar trebui sa practice un sport care sa ii confera o mai mare doza de incredere in el, o mai mare siguranta. Practicarea unui sport din aceasta categorie, Arte Martiale Mixte – Kempo, ii va ajuta cu siguranta foarte mult atat in eventualitatea unui conflict cat si in viata de zi cu zi in general. Stii si tu foarte bine ca inainte de absolut orice test pe care-l dai la scoala, inainte de orice examen pe care il ai, emotiile sunt foarte mari. Pe parcursul intregii noastre existente ne intalnim cu tot felul de teste. Prin practicarea Kempo-ului, aceste emotii negative care-ti pot cauza mari probleme, ajung sa fie controlate si transformate intr-o energie pozitiva care sa te faca sa fii mult mai increzator in tine. Prin practicarea kempo-ului copiii pot sa imbine atat latura antrenamentului fizic, de autoaparare, cat si aceasta pregatire pentru a obtine un mental foarte puternic, care-i va ajuta si in viata de zi cu zi cu siguranta.

In ce fel ne va folosi in viitor cunoasterea acestui sport de lupta, Kempo?
Kempo, pentru ca, asa cum am mai spus, este o imbinare a tuturor artelor martiale pe care le cunoastem noi, fiind din acest punct de vedere foarte complex, te ajuta din foarte multe puncte de vedere: iti ofera o foarte mare incredere in fortele proprii, te disciplineaza, nu mai actionezi haotic in diverse situatii, te responsabilizeaza, te disciplineaza si iti creeaza o seriozitate aparte, iti creeaza un corp armonios, un psihic foarte puternic si te poti apara fara probleme intr-o altercatie care poate aparea oricand. Bineinteles ca este de dorit sa nu apara nici o situatie in care sa trebuiasca sa folosesti aceste tehnici de autoaparare dar....nimeni nu poate sti si nu poate controla ce se va intampla in viitor.

Exista un site al Federatiei  Romane de Kempo unde copiii pot cauta o sala apropiata unde sa urmeze cursuri de kempo ?
Da, toate informatiile pot fi gasite pe www.frkempo.ro, site-ul federatiei unde poti gasi peste 150 de sali de antrenament, in majoritatea oraselor si judetelor tarii.

Vi se pare o idee buna sa deschideti in viitor sali de Kempo in campusurile OGIS ? Cand ar fi realizabila aceasta idee ?
Este, asa cum spuneam, foarte bine pentru toti copiii sa practice un sport de lupta, Kempo cu atat mai mult. Bineinteles ca ar fi foarte bine daca in aceste campusuri s-ar introduce practicarea Kempo-ului ca sport optional, pentru ca elevii ar deveni cu siguranta cu mult mai seriosi si mai disciplinati, inclusiv in relatiile cu colegii de clasa, cu porofesorii, sau societatea in general.  Daca in campusurile OGIS conducerea acestora ar decide sa introduca si Kempo ca disciplina optionala acest lucru ar aduce  plus  valoare pentru scoala voastra.

Ce credeti ca va defineste mai mult: “a trai pentru sport” sau “sport pentru a trai ?”
Intrebare dificila si in acelasi timp simpla deoarece ambele variante sunt la fel de importante pentru mine. A trai pentru sport si sport pentru a trai, este un slogan care ma caracterizeaza.

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?
Este o initiativa foarte buna. Ceea ce faci tu acuma este in pas cu moda, ca sa zic asa, si este foarte bine pentru ca generatia noastra nu prea se ocupa de aceasta promovare a sportului in mediul online, iar copiii si tinerii isi culeg cele mai multe informatii din acest mediu online. Ceea ce faci tua acum este foarte bine pentru foarte multi copii  pot sa afle lucruri noi, lucruri pe care nu le-ar putea afla altfel, deoarece copiii este clar ca citesc din ce in ce mai putine carti si isi obtin cele mai multe informatii din mediul on-line.  Ceea ce faci tu se duce direct catre ei, se adreseaza direct lor cu mult mai repede decat am fi facut-o noi sau generatiile noastre in trecut. Iti multumesc pentru ca m-ai invitat la acest interviu si iti doresc mult succes si tie si colegilor tai de la OGIS!