Romana
" Revista ONLINE deschisa tuturor elevilor ! "
International Kids Coding Competition
Olimpiade de programare pentru copii
Asociatia SasoryCode

Sensei Yamato Zaharia, intre Kempo si Exatlon


2597
Redactor: Sasha Vovcenco , - , campus Little London Academy

Cum va numiti si ce sport practicati ?

Ma numesc Yamato Zaharia si practic Kempo de aproape 20 de ani. 

 

De la ce varsta v-ati apucat de Kempo si la ce performante ati ajuns ?

De cand eram mic am mers mereu alături de tatăl meu în sălile de sport, la antrenamente. Îmi doream să petrec cât mai mult timp alături de el și, uite așa, am ajuns să fac performanță la cel mai înalt nivel. In prezent sunt multiplu campion national, european si mondial la categoria mea.

 

De ce Kempo si nu .. alt sport ? 

In copilarie am fost la mai multe activitati: dans sportiv, modeling, Kempo, fotbal, hochei. Acest sport m-a atras mai mult fata de restul. Cel mai bun lucru pe care il pot face parinti este sa isi duca copii la cat mai multe sporturi ca ei sa aleaga ce le place lor mai mult.

 

Practicarea Kempo-ului de performanta  v-a afectat performantele scolare?

Practicarea Kempo-ului sau oricarui alt sport de performanta nu iti pot afecta perfromantele scolare daca iti gestionezi bine timpul

 

Se poate face performanta in Kempo  “dupa ore” ?

Sunt foarte multi sportivi care pot ajunge la nivel de performanta in Kempo dupa scoala. Totul depinde de motivatia si daruinta pe care o ai in orice domeniu de activitate

 

Care sunt calitatile necesare practicarii Kempo ?

Cea mai importanta calitate este seriozitatea. De multe ori se spune ca munca bate talentul. Cu cat esti mai serios la antrenamente, iti doresti sa fii mai bun, iti stabilesti obiective si in timp le poti indeplini. 

 

Ce este cel mai important in performanta in Kempo ? Talentul nativ sau antrenamentul sustinut ?

Cele mai importante in performanta in Kempo sau in orice alt domeniu de activitate sunt: munca, seriozitatea si taria de caracter. 

 

De la ce varsta recomandati copiilor sa se apuce de Kempo ? Este un sport periculos pentru copii ?

Varsta cea mai potrivita este de 7-8 ani. Kempo nu este un sport periculos pentru copii. In fiecare sala de Kempo exista echipament de protectie adecvat astfel incat corpul sa nu sufere traume. La competitii copii au obligatoriu echipament de protectie si sunt atenti supravegheati de arbitrii cu experienta pentru a nu le fi pusa in pericol sanatatea. Copiii sunt viitorul iar ei trebuie protejati cat mai mult pana cand capata suficienta experienta.


Cine este practicantul de arte martiale preferat ? de ce ?

Mulţi îşi aleg şi îşi caută idoli prin filme, în afara familiei. Pentru mine, însă, tata este idolul meu, pentru că este un luptător şi un antrenor excepţional, respectat de toţi elevii lui, pentru că este un adevărat lider, foarte puternic, care impune respect peste tot, dar mai ales pentru că niciodată nu uită să fie "Tată".


Ce sfaturi ne puteti da noua, elevilor de la OGIS, privitor la practicarea unui sport  de lupta ?

Sfatul meu pentru voi este sa faceti orice sport, orice activitate fizica, pentru a va descoperi pe voi si pasiunile voastre. Incercati toate sporturile… poate unora le plac artele martiale, altora nu.  Daca nu incercati nu o sa stiti niciodata ce va place.

In ce fel ne va folosi in viitor cunoasterea acestui sport de lupta, Kempo ?

In primul rand o sa capatati incredere in voi, o sa va dezvoltati corpul armonios, iar Kempo, fiind un sport de lupta, va va ajuta atunci cand veti fi pusi in postura de a va apara si o veti face cu succes.


Stiu ca ati participat la Exatlon ... Cum ati descrie aceasta experienta ?

Am participat la Exatlon si am facut parte din echipa Faimosilor. A fost o experienta foarte frumoasa pentru ca am iesit din zona mea de confort, am cunoscut oameni noi, am trait experiente noi. Este foarte greu sa stai departe de familie, sa nu ai telefon, contact cu nimeni, sa nu ai mancare, dulciuri, sau un pat in care sa dormi. 

 

Performanta in Kempo a fost un avantaj in parcursul dvs la Exatlon ?

Kempo m-a ajutat foarte mult in competitia Exatlon pentru ca am fost foarte echilibrat, sigur pe mine. Am avut un psihic foarte puternic, nu am cedat in fata emotiilor si mi-am pastrat calmul chiar si in cele mai dificile situatii.

 

Poate oricine sa participe la Exatlon sau este un “must” sa ai performante sportive ?

Oricine poate participa la Exatlon, unii dintre colegi mei de echipa nu au practicat sport de performanta, dar este de preferat sa ai totusi o experienta ca sportiv. Fara o experienta sportiva poti participa dar nu poti sa ajungi prea departe in concurs. Eu am plecat cu primul avion si m-am intors cu ultimul avion din jungla dominicana, dupa aproape 5 luni petrecute in salbaticie. Kempo, asa cum am mai spus, m-a ajutat foarte mult in aceasta aventura

 

Ce parere aveti de initiativa noastra de a crea o revista online ?

Este o initiativa foarte buna. Cu aceasta ocazie o parte dintre voi pot descoperi daca pe viitor isi doresc sa aiba o cariera in acest domeniu iar colegii vostri pot afla lucruri interesante din aceasta revista

.